english_
magyar_
Doc_

Fakuló emlékmásolatok_
Talányosan_
Kiállításmegnyitó_
Sétatér_
A gyík halála_
Moizer Zsuzsa önarcképei_
Párizsi kék_
Identity Fiction_
Emelkedőben_
Emma Re Moizer Zsuzsa akvarelljeiről_
Huszonévesek _
Festés mint feltárulkozás_
Lélekszín_
Lányalakok_
Többhetes kiállítás_
Moizer Katalógus 2007_
Az egó, ha állat lenne_
Örömtelen Mona Lisa_
Női mitoszok_
Öt fiatal festő_
Strabag díj_
Febronia _
Ráolvasás - Radnóti Sándor_
Festő Van _
Magánmitológiák _
Ballasztok_
Több szem többet lát_


STRABAG DÍJ (2005)
Képek a kiállításról_
TÖBB SZEM TÖBBET LÁT - STRABAG FESTÉSZETI DÍJ, 2005
Spengler Katalin
Műértő, VIII. Évf., 2005, 11. szám, 2. old.
2005

Kilencedszer osztották ki a Strabag Festészeti Díjat, a legnagyobb pénzösszeggel járó elismerést, amelyre fiatal magyar festő pályázhatnak. Az egymillió forintos fődíjat idén egy három hónapos - havi 900 euroval támogatott - bécsi ösztöndíjjal is kiegészítette a díj alapítója és adományozója, a Strabag Rt. A fődíjas festőművész mellett immár hagyományosan további négy alkotó munkáit ismerte el a zsűi 400-400 ezer forintnyi támogatással. Az egyre nagyobb rangot jelentő pályázat iránt évről évre nő az érdeklődés: 2005-ben 62 fiatal művész jelentkezett 182 képpel. A fődíjat az 1975-ben született Szabó Dorottya nyertel el, aki négy évvel ezelőtt szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen festőszakon, 2001-ben Derkovits Gyula-ösztöndíjat kapott, majd a müncheni művészeti akadémián folytatott tanulmányokat DAAD-ösztöndíjjal, és 2003 óta DLA-képzésben vesz részt. Alkotói támogatásban részesült Adorján Attila (1968), Moizer Zsuzsa (1979), Soós Nóra (1979) és Szabó Dezső(1967). Műveikből kiállítás látható a Ludwig Múzeumban.

 

Pinczehelyi Sándor képzőművész, aki több mint kilenc éve a Strabag Rt. művészeti szakértője, a cég festészeti gyűteményének tanácsadója és egyben a pályázat koordinátora, a Festészeti Díj tanulságait, eredményeit összegezve a Műértőnek elmondta, hogy az idei év egyik legfontosabb változása a zsűi kibővítése volt. Mint ismeretes, a Strabag Rt. a pályázat elbírálását, illetve a díjak odaítélését kezdettől fogva egy szakértől testületre bízza, melynek tagjai Hegyi Lóránd, Kovalovszky Márta és Néray Katalin művészettörténészek. A cég menedzsmentje csak késöbbi vásárlásaival, gyűteménye gyarapításának irányaival nyilvánít véleményt a pályázókról. A háromtagú zsűi idén további két szakember, Jerger Krisztina és Petrányi Zsolt bevonásával ötfőre bővült. Pinczehelyi a "több szem többet lát" elv érvényesítésével és a művészettörténész generációk fiatalabb nemzedékeinek bevonása iránti igénnyel indololta a zsűi kibővítését. Jerger Krisztina a Műcsarnokban, Petrányi Zsolt a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezett több alkalommal kiállításokat fiatal festő műveiből, ezért is esett rájuk a választás. A zsűi döntésével az előálogatást végző a pályázati anyag egészét jól ismerőPinczehelyi teljes mértékben egyetért, hangsúlyozza, hogy a beérkezett kínálatból a legjobb művek és alkotók részesültek elismerésben. Ezt a véleményt a zsűi új tagja, Petrányi Zsolt is osztja. A Műcsarnok igazgatója úgy véli, hogy a zsűi konszenzuson alapuló döntése a fiatal magyar festészet különbözőútirányait, tendenciáit mutatja a fotórealista művektő a nonfiguratív festészetig. A Műértőkérdésére Petrányi elmondta, hogy örömmel fogadta a Strabag felkérését, mert a zsűizés egyfelöl lehetőéget ad az állásfoglalásra, véleménynyilvánításra, másfelöl a Festészeti Díj kapcsán nagyobb áttekintést a fiatal festőenerációkról, és olyan művészekről is információkhoz juthat, akik egyébként ritkábban vagy egyáltalán nem kerülnek a látókörébe. A pályaműveket kritizálva hangsúlyozta, hogy a beküldött festmények számos esetben nem tükrözték , ső alulmúlták egy-egy művész valós teljesítményénak színvonalát. Bálványos Anna művészettörténész, aki évek óta kurátora a Ludwig Múzeumban szervezett tárlatoknak, arra kéri a jövőeni pályázókat, hogy egységes anyagot: három, méretében ésa karakterében hasonló, egymáshoz illőműveket adjanak be a pályázatra.

 

A Festészeti Díj 2006-ban jubilál, a 10. évfordulót a tervek szerint a Strabag nagyszabasú kiállítással teszi emlékezetessé, melyre 50 festőűész, az összes eddigi díjazott meghívást kap. Az évforduló alkalmából a vállalat reprezentatív album kiadására készül, melyben minden díjnyertes alkotó egy-egy régi és három új művével szerepel majd.

 

muerto.hu