english_
magyar_
Doc_

Fakuló emlékmásolatok_
Talányosan_
Kiállításmegnyitó_
Sétatér_
A gyík halála_
Moizer Zsuzsa önarcképei_
Párizsi kék_
Identity Fiction_
Emelkedőben_
Emma Re Moizer Zsuzsa akvarelljeiről_
Huszonévesek _
Festés mint feltárulkozás_
Lélekszín_
Lányalakok_
Többhetes kiállítás_
Moizer Katalógus 2007_
Az egó, ha állat lenne_
Örömtelen Mona Lisa_
Női mitoszok_
Öt fiatal festő_
Strabag díj_
Febronia _
Ráolvasás - Radnóti Sándor_
Festő Van _
Magánmitológiák _
Ballasztok_
Több szem többet lát_


TIGRISEK ÉS MÁS TÖRTÉNETEK (2009)
Képek a kiállításról_
PÁRIZSI KÉK - Tigrisek és más történetek – Moizer Zsuzsa kiállítása
Kardos Rozi
exit.hu
2009

Minden mozdulat végső soron fájdalomból van. Minden képen meghal valaki, fejek hullanak madarakkal. Egy kivégzés, egy szégyen, néhány vadászat is - kerülgeti az áldozatát a tigrisképű folt. Moizer Zsuzsa új kiállítása megint szomorú, mi több, kegyetlen: az áldozat felől közelít.

„Egy nyár tizenöt állomása" című sorozata, valamint egy csokornyi másik, mesének álcázott, szenvedéstörténet lóg a falakon, kereteken, vásznakon hideg párizsi kékbe, elegáns angol vörösbe öltöztek. Realitás vagy a képzelet mesefigurái? „Párizsba tegnap beköszöntött az ősz." Talán a nő szívébe is, amikor találkozott vele.

Tigrisek és más történetek címmel láthatóak a festő léleklenyomatai most a Deák Erika Galériában. Moizer Zsuzsa színt váltott és hangnemet. Az érzéki fehérrel dúsan átitatott foltok a törékeny élet mementói voltak korábban átölelhető méretű képein. A méret továbbra sem nagyon változott, pár kép nőtt meg, azokon kiszolgáltatott állatok holtteste látható. Megszemélyesített végzetekként hevernek vagy állnak, többnyire a kép előterében. És vért kívánó nagyvadak, széllel barátkozó madarak, néma nyulak a többi felületen. „S égtek lelkemben kis rőzse-dalok: Füstösek, furcsák, búsak, bíborak. Arról, hogy meghalok." A kép készítője is fel-feltűnik a teremtmények között, teste több darabban, üresen, fej nélkül, bekötött szájjal súg valamit. A kék, mint egy ütés után megmaradó folt, teríti be a kép testét, vörösen lángolnak rajta a fák, az élet levél nélküli ágai oly élesen, hogy beléroppan a most. Egy kiállítás, képek, fájdalmasak, kis rőzse-dalok.

exit.hu

Tigrisek és más történetek